Dagdromen

sam_0085

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het boek “Dagdromen” om er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

sam_0086

Informatie die te lezen is op internet: De kleurboeken van Hanna Karlzon bezitten al wereldwijde faam: overal op sociale media zijn mensen op zoek naar deze mooie platen van Zweedse afkomst. Nu verschijnen haar boeken voor het eerst ook in Nederland en België!
Het boek is prachtig uitgevoerd met een kartonnen kaft, zwart linnen band, gouden opdruk en goudfolie op de voorkant. Het papier is licht getint, waardoor de kleuren extra mooi uitkomen. Het boek bevat 85 prachtige handgetekende illustraties in Oost-Indische inkt: delicate bloemen, prachtig gedecoreerde vogels, zoemende insecten, sprookjesachtige boshutjes en meer.
Aangewakkerd door de natuur in de omgeving van haar geboorteplaats in Noord-Zweden, haalt Hanna haar inspiratie uit de tuin van haar moeder en haar jeugdherinneringen – spelend in het bos of in bloembedden. Haar dromerige elementen uit een Zweedse zomer zullen iedereen in een kleurrijke dagdroom wiegen.
Hanna Karlzon is een illustrator uit Umea°, Zweden. Ze is de auteur van de wereldwijde bestsellers Dagdro¨mmar en Sommarnatt, die als eerst zijn uitgegeven in Zweden. Ze maakt ingewikkelde, gedetailleerde afbeeldingen met Oost-Indische inkt die uit haar eigen verbeelding komen. Ze houdt ervan om bloemen, bossen, huizen en dieren te tekenen. Ze haalt haar inspiratie vooral uit de natuurlijke wereld die haar studio omgeeft in Noord-Zweden en voegt af en toe een vleugje art-nouveau, een snufje punkrock en scheut design uit de jaren ’70 toe.

De boeken van Hanna Karlzon zijn natuurlijk al immens populair en toen we hoorden dat er een Nederlandse versie bij BBNC uitgevers zou verschijnen waren we dan ook wel erg benieuwd. De Zweedse en Engelse versie hebben we al eerder getest en de papier kwaliteit van deze boeken was erg goed, dus nu zijn we natuurlijk ook benieuwd hoe de papierkwaliteit van dit boek is. Daar dadelijk meer over, want dit gaan we natuurlijk ook testen.

De kaft van dit boek ziet er al goed uit. Het is een harde kaft met goud accenten die je ook op de kaft voelt zitten. Dit ziet er mooi uit, vind ik zelf. Het boek straalt luxe uit. De kleurplaten zijn veelal bekend, maar toch laat ik jullie nog enkele voorbeelden zien.

Zoals je in de voorbeelden ziet, zijn er dubbele platen en platen die op een enkele pagina staan. Dit zorgt voor aardig wat afwisseling. Maar mocht dit nog niet voldoende afwisseling voor je zijn, dan vind je nog enkele opdrachten in het boek, waarbij je patronen kunt tekenen in de afbeelding. Hieronder een voorbeeld van zo’n plaat.

sam_0093

Natuurlijk ben ik ook gaan testen hoe de papierkwaliteit is. Ik ben begonnen te kleuren met potlood. Ik heb hierbij gekozen voor de Caran d’ache pablo potloden. Deze potloden gleden heerlijk over het papier. Het pigment hechtte goed aan het papier. Door de gladde structuur van het papier, had je na het kleuren ook geen last van witte plekjes, dus nabewerken met een doezelaar of blender vond ik niet nodig. De kleurweergave vind ik zelf ook heel goed en ik ben dan ook tevreden met deze plaat.

sam_0087

Hierna heb ik ook nog een plaat gekleurd met stift. Ik heb gekozen voor de Zig Clean Color Real Brush pens. Deze stiften zijn aan de natte kant. Echter droogde de inkt vrij snel en mooi egaal op bij dit papier, wat ik persoonlijk altijd een pluspunt vind. Ik had hierdoor ook geen last van strepen. Doordat het papier van een goede dikke kwaliteit is, drukten deze stiften niet door. Waardoor de plaat op de achterkant nog gewoon bruikbaar is. En ik heb zelfs enkele laagjes over elkaar gekleurd op sommige plekken. Een groot pluspunt dus.

sam_0088

Conclusie: Een boek is goed over nagedacht. De platen zijn stuk voor stuk erg mooi. En wat nog veel belangrijker is, het papier is van een goede kwaliteit. Potlood kleurde erg goed op dit papier. Het pigment hechtte goed aan het papier. Stift kleurde ook erg goed op dit papier. Van doordrukken had ik absoluut geen last, ondanks ik de Zig Clean color real brush pens gebruikt heb, die toch iets natter van aard zijn. Zowel voor potlood als voor stift een echte aanrader dus.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dagdromen
Illustrator: Hanna Karlzon
Uitgever: BBNC Uitgevers
Afmetingen:17 x 257 x 218 mm
ISBN:9789045320403
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *