Handlettering doe je zo!

sam_0029

Van uitgeverij Moon ontvingen wij het boek “Handlettering doe je zo!” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen we Uitgeverij Moon hartelijk voor bedanken.

sam_0031

Informatie die te vinden is op internet: Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echt ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag. Ben je fan van al die mooie plaatjes op instagram en pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen.  

Er is al een hele tijd een hype wat handlettering betreft en je ziet er steeds meer van online komen. Ik heb me eerst ogpgegeven voor de cursus Schrijven met Penseel, waar je aan de hand van leuke videolessen het schrijven met penseel leert. Hierna wil ik steeds meer erover lezen, en ermee oefenen. Dus toen ik het boek van Karin Luttenberg binnenkreeg, ben ik er meteen in gaan bladeren en lezen. Dit boek was weer heel anders dan het schrijven met Penseel. Leuk!

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken.

sam_0032

Eerst krijg je een hoofdstuk over Paperfuel. De naam waaronder Karin Luttenberg bekend is. Je ziet de mooiste creaties verschijnen die Paperfuel gemaakt heeft. Ze heeft bijvoorbeeld ook het December nummer van Flair mogen illustreren met mooie teksten. Dit was voor mij een mooi nummer om inspiratie op te doen. En te dromen over wat ik ooit hoopte te kunnen.
sam_0033
Hierna krijg je een hoofdstuk wat handlettering eigenlijk is. Handlettering en Kalligrafie is niet hetzelfde. Bij kalligrafie schrijf je de letters echt en bij handlettering teken je de letters. Dat is echt een wezenlijk verschil. Dat vind ik ook het verschil tussen Schrijven met penseel en handlettering. Bij Schrijven met penseel schrijf je ook vooral. Al wordt deze cursus ook uitgebreid met handlettering. Dus dit boek is een erg mooie aanvulling. Je wordt beter in handlettering door heel veel te oefenen. Des te meer je oefent des te meer feeling je er voor krijgt.

sam_0034

Dan krijg je eigenlijk het belangrijkste hoofdstuk. Het hoofdstuk “Wat heb je nodig?” Een overzicht van de materialen die je gebruikt. Ik heb niet alle materialen in huis, maar de meeste materialen heb ik ondertussen wel en merk dat je ze ook bijna allemaal wel gebruikt. Enige waar ik nog niet handig in ben zijn de krijtstiften. Dit valt ook niet meteen onder de meest noodzakelijke materialen, maar meer onder de extra materialen om mee te experimenteren.

sam_0035

Vervolgens ga je echt aan de slag met de verschillende hoofdstukken. Je leert eerst de verschillende soorten letters tekenen. Daarna werk je deze verder uit, en ga je diepte in je teksten creëren, door met bijvoorbeeld schaduw te werken.

sam_0036

Als je dit gehad hebt, krijg je een erg leuk hoofdstuk met teksten in vormen te schrijven. Hier ben ik nog hard lerende in, omdat ik nog niet zo goed ben in bepaalde vormen te tekenen, echter wat je daarbij ook goed kunt gebruiken is de “zogenaamde silhouettes”. Op bijvoorbeeld pinterest vind je vaker silhouettes van vormen. Deze kun je overtrekken en dan met leuke teksten vullen. Hierdoor hoef je niet meteen het grootste tekentalent te bezitten om toch mooie dingen te kunnen maken.

sam_0038

Hierdoor is het hoofdstuk Teksten en tekeningen combineren nog iets te hoog gegrepen voor mij. Hier wil ik wel nog mee aan de slag gaan.

sam_0039

Je kunt het handletteren natuurlijk ook op andere materialen, zoals bijvoorbeeld op hout, of op bijvoorbeeld mokken. Ook dit komt in dit boek ter sprake.

sam_0040

Natuurlijk heb ik zelf ook wat creaties proberen te maken. Ik heb 2 quotes uitgewerkt, naast natuurlijk de verschillende lettertypes die ik geoefend heb en allerlei banners en dergelijke die ik heb geoefend en wat niet altijd even goed lukte.

Ik heb in de eerste quote 2 verschillende lettertypes gecombineerd en het afgemaakt met een kader om de tekst en wat kleine versieringen in de rand. Ik was eerst aan het denken om meer versieringen te doen, maar dat vond ik te druk worden, dus die heb ik weer uitgegumd. Ik werk namelijk alles eerst helemaal uit met potlood, tot dat ik het heb zoals ik het wil.

sam_0042
In de 2e quote heb ik meerdere lettertypes gebruikt, voor wat diepte heb ik met verschillende soorten schaduwen gewerkt. Ik heb ook een bannertje erbij getekend. Hier heb ik aardig wat op lopen gummen voordat ik hem goed had zoals ik dacht dat het hoorde. Soms zien dingen zo simpel uit en zijn ze toch nog erg moeilijk.

sam_0041

Conclusie: Het boek is echt gigantisch uitgebreid. En ik zal dit zeer zeker nog vaak ter hand nemen, om dingen te oefenen en even wat op te zoeken. Dit boek is ideaal als je al wat ervaring hebt met handlettering, maar ook heel mooi als je net begint met handlettering en een boek zoekt om het onder de knie te krijgen. Ik vind dit boek een aanwinst voor mijn collectie.

Gegevens van dit boek:
Titel: Handlettering doe je zo!
Auteur: Karin Luttenberg
Uitgever: Uitgeverij Moon
Aantal pagina’s: 96
Afmetingen:11 x 225 x 220 mm
ISBN: 9789048834228
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Handlettering doe je zo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *