Natuur mandala’s

sam_0009

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het boek Natuur mandala’s om er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

sam_0018

Informatie die te vinden is op het internet over dit boek: Natuurmandala’s bevat 35 prachtige mandala’s die geïnspireerd zijn op de natuur. Je vindt er allerlei natuurlijke figuren in terug, van bloemen en planten tot insecten en dieren. Ze zijn ontworpen door de getalenteerde kunstenares Annemarie Vermaak, die met haar natuurmandala’s een leuke en gemakkelijke manier biedt om creatief bezig te zijn. Van vlinders en kevers tot pauwen en koi karpers, de levendige en gedetailleerde illustraties bieden de mogelijkheid om je verbeelding te laten spreken en je innerlijke kunstenaar te bevrijden. De mandala’s zijn gedrukt op extra stevig papier en zijn enkelzijdige bedrukt, waardoor je geen last hebt van doordrukken. 

Aangezien mandala’s een van mijn favorieten is, ben ik meteen gaan kleuren toen ik dit boek in handen kreeg. Het papier voelt stevig aan, en een groot pluspunt het is enkelzijdig bedrukt, waardoor je dus geen last hebt van doordrukken en je ook met alcoholmarkers makkelijk op dit papier kunt kleuren. Hier is het papier erg geschikt voor. Je hebt met alcoholmarkers geen last van bloeden. Wat dus een groot pluspunt is. Als je een natuurliefhebber bent, zijn deze mandala’s natuurlijk ideaal. Alle platen zijn gebasseerd op dingen uit de natuur, bloemen, planten, dieren. Het komt allemaal voorbij. Ik zal je wat voorbeelden laten zien, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Wat me echter wel opviel, is dat niet alle platen in het boek, mandala’s zijn. Er staan ook enkele gewone platen in, wat ik persoonlijk wel jammer vind. Dit valt naar mijn gevoel niet onder mandala’s. Ik zal ook hier enkele voorbeelden van laten zien.

Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren in dit boek. Ik heb een mooie plaat uitgezocht. En heb de Zig Clean Color Real brush pens erbij gepakt. De stiften, die iets natter zijn, kleurden erg fijn op dit papier. De inkt droogde mooi en vrij snel op. Hierdoor had je ook geen last van vegen als je per ongeluk over het gekleurde heen veegde. De inkt drukte wel licht door, maar doordat de platen enkelzijdig bedrukt zijn, maakt dat niks uit. Ik ben dan ook best tevreden met deze plaat.

sam_0017
Hierna wilde ik natuurlijk ook uittesten hoe potloden op dit papier kleurden. Zou dit net zo fijn werken als de stiften? Ik heb gekozen om te kleuren met de Lamy Plus en de Koh-I-Noor Polycolor potloden. Beiden soorten potloden kleurden erg fijn op het papier. De afgifte van het pigment ging zonder problemen. Ook bij weinig druk was de kleur dekkend genoeg. Om het geheel iets egaler te krijgen heb ik sommige stukken nabewerkt. Ik heb hierbij gekozen voor een blenderpotlood en voor een doezelaar met geurloze terpentine. Beide methodes werkten heel fijn. Het pigment liet zich mooi nabewerken op het papier waardoor de kleur mooi egaal werd. Ik vind de plaat dan ook goed gelukt.

sam_0016
Conclusie: Het boek bevat naast mandala’s ook andere natuurplaten, wat ik persoonlijk een klein minpuntje vind. Echter dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de goede papierkwaliteit. Door dat het boek ook nog enkelzijdig bedrukt is, kun je er met heel veel materialen in werken. Van potlood, stift tot alcoholmarkers. Alles werkt fijn op dit papier. Ook bij nabewerken met geurloze terpentine en een doezelaar blijft het papier in uitstekende staat. Al met al een echte aanwinst voor mandalaliefhebbers, die ook nog van natuurplaten houden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Natuur mandala’s
Illustrator: Annemarie Vermaak
Uitgever: BBNC Uitgevers
Aantal mandala’s: 35
Afmetingen:11 x 301 x 301 mm
ISBN:9789045319872
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Alles voor kleuren & Bol.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *