Aan de slag met Zentangle Werkboek

Werkboek Foto 1

Van uitgeverij BBNC ontvingen wij het boek “Aan de slag met Zentangle – Werkboek”. Hartelijk dank hiervoor.

Werkboek Foto 2

Informatie die te vinden is op internet: In Aan de slag met Zentangle® maakt Kass Hall je bekend met het leuke en ontspannende tekenproces van Zentangle, een boeiende kunstvorm waarbij je gebruikmaakt van zich herhalende patronen om zo opvallende kunstwerken te creëren. Iedereen kan tangles maken, ongeacht je leeftijd of artistieke kwaliteiten.
Na een uitleg over Zentangle vind je 12 stap-voor-stapdemonstraties van prachtige tangle-patronen, gevolgd door meerdere voorbeelden van hoe je de mooiste kleuren aan je stukken kunt toevoegen en leuke manieren om je tangles te verwerken in je kunstdagboeken. Bovendien leert Kass je hoe je je tangles digitaal kunt bewerken, om ze zo nóg mooier te maken. Je behoefte aan inspiratie wordt bevredigd door indrukwekkende werken van Kass en tal van andere kunstenaars!
Kass Hall is een Australische kunstenaar die in de loop van de jaren tal van kunstvormen heeft onderzocht, zoals scrapbooken, schilderen, beeldhouwen en vormgeven. Momenteel concentreert ze zich op het maken van kunstdagboeken en tekenen, met bijzondere aandacht voor Zentangle. Kass heeft een bachelordiploma in de beeldende kunst en is gediplomeerd tweedegraadsdocent. Ze doet nu een masteropleiding beeldende kunst aan de Monash University. Ze is ook gecertificeerd Zentangle®-docent. Haar werk is gepubliceerd in diverse hobbyboeken.

Dit boek (samen met het theorieboek wat los verkrijgbaar is) is een erg handig hulpmiddel als je wil gaan beginnen met Zentangle tekenen. Het is een boek om zelf in te tekenen. Er staan bij elk voorbeeld tal van tegels waar je op kunt oefenen en waar je zelf leuke zentangles in kunt tekenen. Het papier is van een mooie dikke kwaliteit en goed mat. Je kunt er met erg veel materialen op werken. Wat erg leuk is, is dat het gemaakt is voor een volledig jaar! Voor elke week heb je twee oefenbladzijden per patroon en per variatie. Je kunt dus gezellig elke dag een zentangle oefenen of tekenen!
Na de inleiding volgt er een stuk over materialen. Dit hebben we in het theorieboek ook zien terugkomen. Meteen daarna begint het werkboek met ‘Week 1’ de opwarmweek. Hier heb je elke dag een bladzijde met opdrachten. Daarna zijn de bladzijden steeds per 2 verdeeld over 1 week. Er staat netjes bij welke week, dus het is extra leuk als je op 1 januari met dit boek begint, want dan lopen de weken ook gelijk met je agenda.

Er wordt in het boek gewerkt met een bepaalde volgorde.
Eerst oefen je het patroon in zijn simpelste vorm, de week daarna met schaduwen, dan met kleur, als rand, in lettervormen, in willekeurige vormen en als laatste steeds in Zendala’s (mandala met zentanglepatronen). Ik vind het een fijne volgorde omdat je zo vanaf het begin werkt tot aan een volledig kunstwerk en je ook goed kunt testen wat je het leukste vindt om te doen. Misschien letters, misschien Zendala’s of misschien gewoon wat patronen combineren op een tegel. Het is fijn dat deze volgorde bij elk patroon weer terugkomt. In principe ben je dus steeds 7 weken bezig met één bepaald patroon, in alle mogelijke varianten!

Werkboek Foto 5

Aan het eind van het boek vind je nog wat bladzijden met enkel lege tegels, waarop je nog meer kunt oefenen of zelf kleine kunstwerkjes kunt maken.
Tot slot is er nog een register waar alle namen van patronen en onderwerpen netjes per pagina zijn genoteerd.

Ik ben aan de slag gegaan met drie verschillende patronen:
Blossom, Five-Oh en Starfish
Ik heb bij zowel Blossom als bij Starfish eerst verschillende dingen geprobeerd. Blossom was mijn eerste uit dit boek en hier heb ik wat geprobeerd met verschillende richtingen, vlakverdeling en een variatie met een ander patroon. Hieronder zie je de foto die gemaakt is voordat ik de schaduwen aanbracht. (Het eerste plaatje is voorgedrukt in het boek en dus mét schaduwvoorbeeld).

Werkboek Foto 6

Later heb ik één zentangle gevuld met schaduw. Ik gebruik hiervoor een 6B potlood en een kleine doezelaar. Zoals je kunt zien ziet het er meteen heel anders uit!

Als tweede heb ik de Starfish geprobeerd. Deze vind ik persoonlijk heel erg leuk omdat je er veel diepte / 3D-effect in kunt leggen. Wederom heb ik eerst de zentangles getekend. Ik heb er bijvoorbeeld bloemen van gemaakt en ik heb ze gevuld met verschillende soorten arceringen. Ook heb ik weer gecombineerd met ander patronen.

Werkboek Foto 9

Later heb ik weer schaduwen aangebracht en vakjes met een gewoon potlood ingekleurd. Het effect vind ik geweldig, want nu lijken de sterren ineens 3D. Zoveel kan een simpel 6B potlood dus voor je zentangles betekenen! Het Starfish patroon is inmiddels één van mijn favoriete patronen geworden.

Werkboek Foto 10

Als laatste heb ik het Five-Oh geprobeerd. Dit patroon spreekt mij persoonlijk minder aan, dus ik was benieuwd wat ik er van kon maken. Hier heb ik gekozen om de week ‘met kleur’ uit te kiezen. Ik wilde namelijk graag testen welke materialen er goed hechten op het papier. Mijn bevindingen zijn dan ook uitstekend! Het papier leent zich voor zowel fineliners, stiften en kleurpotloden. Ik heb verschillende soorten stiften en potloden geprobeerd en alles gaat perfect, het droogt snel, vlekt niet, hecht prima en –heel belangrijk- geen van allen drukken door. Het papier is dan ook erg dik wat ontzettend fijn is. Als je hard drukt op je teken-fineliner kun je wel wat ribbeltjes zien aan de achterkant, maar ik heb hier met een gewoon potlood overheen gekleurd en dan zie je daar niets van terug. Het enige wat niet werkt zijn uiteraard alcoholmarkers. Deze drukken immers altijd door, maar omdat het papier zo dik is wilde ik het toch testen. Dit is dus geen optie. Aquarelpotloden / verf heb ik niet uitgetest omdat ik het boek niet wil verpesten, ik vermoed dat het papier dan zal gaan bobbelen.
Hieronder zie je de bladzijde met de verschillende gekleurde Five-Oh zentangles. Ik heb er bij geschreven met welk materiaal ik gewerkt heb.

Werkboek Foto 11

Ik heb ook een patroon getekend via het stappen-voorbeeld in mijn zentangleschriftje. Deze foto staat ook bij de review van het theorieboek. De handleiding komt echter uit dit werkboek. Hij heet de Honey Comb en met schaduwen is deze echt heel erg mooi!

DSC03729

En het is waar wat Kass schrijft in haar boek: het kan nooit fout gaan! Wat jij maakt is van jou en het hoeft niet perfect te zijn.

Conclusie
Met dit boek, samen met het theorieboek heb je een prachtige set om te beginnen met zentanglen. Heeft Zentangle je interesse dan zou ik deze twee boeken zéker aanschaffen! Ik teken zelf al mijn hele leven, ook op een manier die je zou kunnen vergelijken met zentangle (alleen dan niet met vaste patronen, maar met dat wat in mij op komt). Als ervaren tekenaar kan ik zeggen dat ik hier nog veel dingen uithaal en veel van leer. Ook krijg je er tal van nieuwe ideeën van!
Het is ook prettig dat je in het boek zelf tekent, want zo kun je het makkelijk samen met 1 enkele fineliner in je tas doen en kun je overal aan de slag, zonder los papier mee te nemen!
Kortom, voor beginners én voor gevorderden een goede aanschaf.

Werkboek Foto 12
De linker bladzijde is voorgedrukt in het boek, de rechterbladzijde zijn mijn eigen oefeningen

Gegevens van dit boek:
Titel: Aan de slag met Zentangle Werkboek
Auteur: Kass Hall
Uitgever: BBNC Uitgevers
Afmetingen: 11 x 256 x 205 mm
ISBN:9789045319780
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *