Aan de slag met Zentangle theorieboek

DSC03725

Van uitgeverij BBNC ontvingen wij het boek “Aan de slag met Zentangle – Theorieboek”. Hartelijk dank hiervoor.
DSC03724

Informatie die te vinden is op het internet: In Aan de slag met Zentangle® maakt Kass Hall je bekend met het leuke en ontspannende tekenproces van Zentangle, een boeiende kunstvorm waarbij je gebruikmaakt van zich herhalende patronen om zo opvallende kunstwerken te creëren. Iedereen kan tangles maken, ongeacht je leeftijd of artistieke kwaliteiten.
Na een uitleg over Zentangle vind je 12 stap-voor-stapdemonstraties van prachtige tangle-patronen, gevolgd door meerdere voorbeelden van hoe je de mooiste kleuren aan je stukken kunt toevoegen en leuke manieren om je tangles te verwerken in je kunstdagboeken. Bovendien leert Kass je hoe je je tangles digitaal kunt bewerken, om ze zo nóg mooier te maken. Je behoefte aan inspiratie wordt bevredigd door indrukwekkende werken van Kass en tal van andere kunstenaars!
Kass Hall is een Australische kunstenaar die in de loop van de jaren tal van kunstvormen heeft onderzocht, zoals scrapbooken, schilderen, beeldhouwen en vormgeven. Momenteel concentreert ze zich op het maken van kunstdagboeken en tekenen, met bijzondere aandacht voor Zentangle. Kass heeft een bachelordiploma in de beeldende kunst en is gediplomeerd tweedegraadsdocent. Ze doet nu een masteropleiding beeldende kunst aan de Monash University. Ze is ook gecertificeerd Zentangle®-docent. Haar werk is gepubliceerd in diverse hobbyboeken.

Dit boek (samen met het werkboek wat los verkrijgbaar is) is een must als je wil gaan beginnen met Zentangle tekenen. Het boek is mooi vormgegeven, zeer duidelijk in de omschrijvingen (soms zelfs iets te kinderlijk) en heeft heel erg veel voorbeelden. Het boek is opgebouwd uit meerdere hoofdstukken.

Allereerst volgt na de inleiding een stukje over de schrijfster Kass Hall, een gecertificeerd Zentang-docent (CZT). Daarna volgt wat interessante informatie over de geschiedenis van Zentangle, traditionele materialen, wat Zentangle precies is en waar het voor bedoeld is. Leuk om te lezen en de foto van de traditionele materialen maakt me nieuwsgierig. Met name naar de afgebeelde 20-zijdige dobbelsteen die in de doos zit, want er staat nergens in het boek beschreven waar deze voor dient. Dat is jammer, want deze had meteen mijn interesse.

DSC03713

Hierna begint het echte werk. Het tanglen! Na wat basisinformatie volgen er 13 bekende Zentangle patronen van verschillende ontwerpers. Deze worden per 2 bladzijden stuk voor stuk uitgelegd. Vanaf het eerste streepje tot het eindresultaat. Dit is zeer goed gedaan en makkelijk op te volgen. Her en der staan er ook vakjes met tips verspreid over de bladzijden.
Verderop in het boek volgen hoofdstukken over het werken met schaduw, een galerij met voorbeelden, een groot hoofdstuk over kleur en een stukje kleurenleer, dit alles rijk geïllustreerd met vele afbeeldingen.

DSC03716

Ook vind je in het boek een uitgebreid hoofdstuk over kunstenaarsbenodigdheden en dan met name over de verschillende materialen waarmee je je Zentangles kleur kunt geven. Ik vond dit een heel interessant hoofdstuk en heb ook nieuwe materialen leren kennen (op papier dan ;-)) en de voor- en nadelen daarvan. Ook hier staan weer tal van foto’s zodat je een heel goed idee krijgt hoe het betreffende materiaal overkomt.

DSC03717

Andere dingen die verder in het boek aan bod komen zijn, Typografie, kunstdagboeken bijhouden, achtergronden, rubber stempels, vormen creëren, randen maken, Zentangle in combinatie met fotografie (leuk!) en Zentangle gaat digitaal.
Aan het eind van het boek vind je nóg meer foto’s en voorbeelden van allerlei Zentangle-kunst van verschillende kunstenaars, tips voor boeken en blogs, bronnen en een dankwoord aan de kunstenaars die hun bijdrage hebben geleverd aan dit boek.
Hier zie je wat foto’s van verschillende bladzijden zodat je een idee krijgt hoe het boek er van binnen uitziet.

Dan nu mijn bevindingen over dit boek. Het is makkelijk geschreven en dat leest lekker weg en de handleidingen zijn daarom goed uit te voeren. Persoonlijk stoorde ik me soms wel een beetje aan het steeds in herhaling vallen van de schrijfster en de soms wat kinderlijke zinnen en vragen die zij gebruikt.
Al lezend en bladerend door dit boek doe je al een hoop ideeën op. Wat mij nog het meest verbaasde na het lezen van dit boek, was dat ik in eerste instantie dacht dat het heel simpel zou zijn. De oefeningen zien er immers erg eenvoudig uit. Kass spreekt ook steeds over Zentangle-kunst, waar ik soms een lichte twijfel bij voelde. Is dit kunst? Inmiddels zeg ik jazéker, dit is kunst. Tot die conclusie kwam ik echter pas na een aantal volledige Zentanglestukken getekend te hebben waarin je dus verschillende patronen met elkaar combineert. Dit is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt en toch best een uitdaging om te kijken wat je wil combineren en waar je wát plaatst op je tegel. Ik spreek hier van een ‘tegel’ omdat dat in het boek ook gedaan wordt. Ik zou echter niet weten waar ik officiële Zentangle-tegels zou moeten kopen (speciaal papier en formaat) dus ik heb zelf vierkanten getekend in mijn tekenboek. Zoals hier bij de ‘Honey Comb’.

DSC03729

Hieronder vind je mijn andere Zentangle creaties die ik aan de hand van dit boek gemaakt heb. Ik heb ook een paar Zentanglepatronen uit het werkboek gebruikt en zelf wat patronen en vormen verzonnen. Zoals Kass al schrijft in haar boek: het kan nooit fout gaan! Dit klopt wel, want je kunt er alle kanten mee op. Ik heb bewust ook de lijnen met de hand getekend, niet te strak en ook het inkleuren bewust wat ‘slordig’ gedaan. Ik vind dit persoonlijk erg goed passen bij de Zentangles.

Ook heb ik de beschrijving van ‘Zentangle gaat digitaal’ uitgetest (met behulp van Photoshop CS) en dit is het resultaat! Dit werk bestaat uit een los geschilderde achtergrond (met aquarelstiften) en een losse zentangle in zwart-wit (zie foto 1). Beide zijn ingescand en gecombineerd tot één geheel. Door met Photoshop te stoeien kun je op deze manier ook talloze kleurvariaties maken.
Kijk maar eens welke leuke mooie variaties ik heb gemaakt van mijn tekening! (Fotocollage 1+2 ) De mogelijkheden zijn oneindig.

Conclusie
Met dit boek, samen met het werkboek (review hiervan volgt) heb je een mooie startset. Meer dan papier, een potlood, fineliners, een liniaal en een gum heb je in principe niet nodig. Het boek zelf zit er mooi uit, het is op mooi glanzend papier gedrukt en het boek is mooi stevig. Dat het boek rijkelijk geïllustreerd is heb ik al gezegd, maar wil dat nogmaals benadrukken omdat het gewoon erg leuk is! Het woord ‘Theorieboek’ zou mensen af kunnen schrikken, maar het betreft hier geen bladzijden vol met droge kost gelukkig. De uitleg en handleidingen zijn eenvoudig op te volgen, zelfs voor iemand die nog nooit getekend heeft. Het combineren van de patronen vergt wel wat meer ervaring op creatief gebied. Wat ook heel leuk is, is dat er een bijbehorend werkboek is waarin je leert en oefent, je tekent dan in het boek.
Ik heb natuurlijk nog lang niet alles kunnen uitproberen, maar dat ga ik zeker nog doen. De mogelijkheden zijn bij Zentangle werkelijk oneindig!
Kortom….als je de Zentangle kunst wil gaan beoefenen, schaf dit boek plus het werkboek dan zéker aan. Je zult hieruit heel veel inspiratie opdoen en er een hoop plezier van hebben!

Het deel waar de Zentangle op getekend is heb ik op voorgedrukt gekleurd papier met patroon getekend. Deze is weer uitgeknipt en op de achtergrond bevestigd, die ik ook met verschillende materialen (o.a. markers) heb gemaakt)
Het deel waar de Zentangle op getekend is heb ik op voorgedrukt gekleurd papier met patroon getekend. Deze is weer uitgeknipt en op de achtergrond bevestigd, die ik ook met verschillende materialen (o.a. markers) heb gemaakt)

Gegevens van dit boek:
Titel: Aan de slag met Zentangle Theorieboek
Auteur: Kass Hall
Uitgeverij: BBNC Uitgevers
Afmetingen:10 x 277 x 213 mm
ISBN: 9789045319773
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Alles voor kleuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *