De kabouter Het kleurboek

9789043919098_De Kabouter-het kleurboek_HR
Van Kosmos uitgevers ontvingen wij “De kabouter Het kleurboek” om een recensie over te schrijven. Hier willen we Kosmos uitgevers hartelijk voor bedanken.

SAM_0202

Informatie die te vinden is op internet: Posterkleurboek met kabouterprenten van Rien Poortvliet De Kabouter van Rien Poortvliet, wie kent hem niet? De Kabouter bestaat 40 jaar en ter gelegenheid van dit jubileum zijn de allermooiste kabouterprenten van Rien Poortvliet gebundeld in dit kleurboek voor volwassenen. 8 posters op A3-formaat van goede kwaliteit papier met De Kabouter en zijn vrienden om in te kleuren.

We hadden al erg veel gehoord over De Kabouter boeken en ik was dan ook wel erg nieuwsgierig naar het boek. Toen het boek binnen kwam ben ik er meteen in gaan kijken. De voorkant van het boek nodigt al meteen uit, door de halfgekleurde plaat, krijg je zin om de plaat verder af te maken.

Als je het boek opent zie je meteen dat de platen een kartelrand hebben en dus uitscheurbaar zijn. Dat vind ik bij A3 formaat altijd wel handig omdat het toch een groot formaat is en met draaien is dit erg makkelijk. Het papier is wit en van een goede dikke kwaliteit. Wat me echter op valt bij de 3e plaat (met het hertje) is dat de plaat verkeerd om in het boek zit. De kartelrand zit aan de buitenkant, dus deze plaat is niet uitscheurbaar, en doordat deze plaat in de brede kant gedrukt is, staat de plaat richting midden zeg maar. En niet richting de buitenkant. Waardoor het kleuren van deze plaat erg lastig is. Dit is een fout en hopelijk wordt dit in een vernieuwde druk opgelost.

Op de achterkant staan in het klein de voorbeelden van de platen die in het boek staan, dit is op zich een handige leidraad om je platen te kleuren, maar je kunt natuurlijk ook totaal je eigen gang gaan. Echter wat daarbij opvalt is dat er 8 A3 platen in het boek staan en er 9 voorbeelden achterop staan.

Ik zal jullie natuurlijk ook wat voorbeelden uit het boek laten zien, zodat jullie zelf ook een indruk krijgen.

Daarnaast valt me bij enkele platen op dat er grijze vlekken in de tekeningen zitten. Vooral bij de plaat met de schommel (rechter foto) lijkt het net of ze geprobeerd hebben, dit weg te halen, maar dat niet echt goed gelukt is. Dit vind ik op zich wel jammer, ook al valt het niet heel erg op, het doet toch wat afbreuk aan de plaat.

Ik ben natuurlijk ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben eerst begonnen te kleuren met potloden en heb gekozen voor de Faber Castell polychromos. De potloden kleurden erg fijn, het pigment werd goed afgegeven, echter omdat het papier iets grover is en er wat witte puntjes door het gekleurde heen kwam, heb ik er voor gekozen om het na te bewerken met geurloze terpentine en een doezelaar. Ook dit ging goed op het papier. Ik ben dan ook tevreden met het resultaat.

SAM_0203
Hierna heb ik een plaat gekleurd met stift. Hierbij heb ik gekozen voor de Tombow ABT dual brush pens en de Faber Castell Pitt artist brush pens. Deze stiften kleurden, net als de potloden, erg fijn. Ondanks dat het natte stiften zijn had je geen last van doorlopen over de lijntjes. De inkt bleef mooi op zijn plek en wordt mooi weergegeven. Doordat het papier behoorlijk dik is, drukken de stiften ook absoluut niet door. Hier was ik ook geen enkel moment bang voor. Wat ik soms wel lastig vond tijdens het kleuren, was dat lijnen niet afgemaakt waren, en je dus eigenlijk moet gokken waar het ene vakje ophoudt en het andere begint, maar ondanks dat denk ik toch dat mijn plaat goed gelukt is.

SAM_0204
Conclusie: Het papier van dit boek is erg fijn. Het is geschikt voor zowel stift als potlood. Door dat het papier zo dik is, heb je ook zeker geen last van doordrukken. Door de kartelrand zijn de platen makkelijk uitscheurbaar. 1 Plaat zit verkeerd om in het boek, waardoor de kartelrand aan de buitenkant zit en de plaat dus ook niet uitscheurbaar is, hopelijk wordt dit in een volgende druk hersteld. In sommige platen zie je wat grijze vlekken zitten, net of de plaat niet goed opgeschoond is, wellicht kan daar ook naar gekeken worden in de vernieuwde druk. Ondanks deze kleine foutjes is het boek echt een aanwinst en zeker als je de kabouter van vroeger kent, is dit een mooi boek die je zeker in je verzameling wilt hebben.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Kabouter Het kleurboek
Illustrator:  Rien Poortvliet
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s: 16
Afmetingen: 4 x 350 x 280 mm
ISBN:9789043919098
Prijs: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *