Jheronimus Colour it Yourself

foto 1

Van Sas illustraties kregen we dit schitterende boek om er een recensie over te schrijven. Hiervoor willen we Sas illustraties natuurlijk hartelijk bedanken.

Informatie te vinden op het internet over dit boek:
Het ‘jHEROnimus- Colour it Yourself’ kleurboek is geïnspireerd op de werken van schilder Jeroen Bosch en is opgenomen in de collectie van Stichting Jheronimus Bosch 500.
Uit de werken van Jeroen Bosch heeft Sas details gehaald en die op een nieuwe, inlevende, creatieve en intuïtieve manier weergegeven. In de prenten ontdek je bijvoorbeeld monsters en andere rare wezens uit het schilderij ‘Het laatste Oordeel’ en dieren, mensen en vruchten uit ‘De Tuin der Lusten’.
Het kleurboek voor volwassenen wordt uitgevoerd met een harde kaft en bevat 77 prenten waarvan ieder lijntje met de hand is getekend!
Een kleurboek vol prachtige prenten die wachten om gekleurd te worden!

Bij ontvangst zie ik al gelijk dat het boek een prachtige harde kaft heeft. Dit nodigt uit om er gelijk aan te beginnen. Om deze gebruikte tekeningen te begrijpen herhaal ik even een stukje van het voorwoord in het boek.

Jheronimus Bosch was een kunstschilder met enorme verbeeldingskracht. Al vijf eeuwen weet hij zijn publiek te boeien met thema’s als verleiding en zonde. Zijn schilderijen staan vol visioenen, illusies en hallucinaties,surrealistische dromen en nachtmerries. Hij creëerde een wereld vol wonderlijke wezens en fantasiefiguren.

Als je door het boek bladert zie je leuke simpele figuren maar ook kleurwerk tot in kleine details.
Soms is een pagina de prent in het groot en de bladzijde erna staan ze allemaal in het klein uitgewerkt. Erg leuk vind ik ook dat sommige patronen, halverwege de bladzijde, in een keer ondersteboven staan. Je raakt niet uitgekeken in dit boek. Ik zal eerst eens een paar voorbeelden laten zien met wat er zoal instaat.

Het papier voelt mooi stevig aan. Zoals ik al vermelde staan de platen dubbel gedrukt. Mijn eerste plaat heb ik ingekleurd met verschillende soorten stift. Ik heb de Tombow en KOI brush pennen gebruikt en een Stabilo 68. Deze stiften kleuren alle drie erg fijn op het papier. De inkt vloeit niet over de lijnen en droogt prima op. Het papier is inderdaad erg stevig, de inkt drukt niet door naar de achterzijde. Het herhalen van de patronen is erg leuk gedaan. Daardoor kleurt deze plaat ook zo lekker weg.

foto 6

De tweede kleurplaat heb ik ingekleurd met de Faber castell polychromos. Ook hier geeft het papier geen enkel probleem. Het pigment hecht prima en de overgangen laten zich mooi blenden. Geen enkel probleem als ik meerdere malen over hetzelfde stukje kleur.

foto 7

Omdat er in dit boek zoveel verschillende leuke platen staan heb ik er ook nog 1 gemaakt met pastel potloden. Ik heb hiervoor de Derwent pastelpotloden gebruikt. Pastelpotlood heb ik licht aangezet en uitgewerkt met een papieren doezelaar. Pastel kun je heel goed mengen en op dit papier werkt het erg fijn. Wel daarna fixeren om weg wrijven te voorkomen. Het was een plezier om deze te kleuren.

foto 8

Concluderend kan ik melden dat dit een erg mooi boek is. Zowel het papier, de kaft en afwerking is veel zorg aan besteed. De 77 te kleuren platen zijn verschillend en voor iedereen staat er wat leuks in. Vooral het speelse in de platen trok me erg aan. De geteste stiften drukken niet door. Zowel potlood als pastel is ook fijn om in dit boek te gebruiken. Kortom een aanrader voor iedereen die kleurt en eens wat anders wil dan de standaard boeken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Jheronimus Colour it Yourself Kleurboek
Illustrator: Saskia van Oversteeg
Uitgever: Sas illustraties
Aantal pagina’s: 80
ISBN: 9789082446104
Prijs: €14,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij jHeronimusforever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *