Creatief handletteren & meer

SAM_0121

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het boek Creatief handletteren & Meer om een recensie over te maken. Hier willen we BBNC Uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

SAM_0122

Informatie die te vinden is op intetnet: Maak prachtige, met de hand geschreven kunst en objecten met Creatief handletteren en meer. Dit fraaie boek staat vol creatieve voorbeelden, leuke oefeningen en eenvoudige stap-voor-stapprojecten. Je ontdekt hoe je woorden en letters door middel van hedendaagse kalligrafie en verluchting, illustratie en schrijven met krijt verandert in adembenemende projecten die je kunt gebruiken als cadeaus, woningdecoratie en meer. Je leert onder meer hoe je krullen en versieringen, handgeschreven letters op doek, een krijtbord en decoratief aardewerk kunt maken en hoe je je werk kunt digitaliseren om uit te printen! De auteurs van Creatief handletteren en meer geven je heel veel inspiratie en kunstenaarstips om je te motiveren en onderwijzen tijdens je ontdekkingstocht in de wereld van het handletteren. Oefenpagina’s bieden je bovendien de mogelijkheid je eigen stijl te ontwikkelen.  

Toen het boek hier in de bus viel was ik heel erg nieuwsgierig, want sinds een tijdje is handletteren, naast het kleuren een nieuwe hobby (verslaving 🙂 ) aan het worden. Want je ziet overal zoveel mooie quotes langskomen op de mooiste manieren geschreven dat ik dat ook wilde. Ik ben al begonnen met een digitale cursus, maar zoals velen zullen herkennen, je wilt steeds meer… meer weten, meer materiaal, meer kennis vergaren. Dus toen dit boek in de bus viel meteen gaan lezen.

Het boek is eigenlijk opgedeeld in 4 thema’s en als laatste iets over de kunstenaars zelf.

SAM_01251

  • Moderne Kalligrafie (door Laura Lavender)
  • Geïllustreerde letters (door Gabri Joy Kirkendall)
  • Krijtletters (door Shauna Lynn Panczyszyn)
  • Creatieve lettertechnieken (door Julie Manwaring)
  • Over de kunstenaars

Om over het laatste hoofdstuk te beginnen. Hier wordt op de allerlaatste bladzijde van het boek een korte beschrijving gegeven wie de kunstenaars zijn die aan dit boek meegewerkt hebben en waar ze zich dagelijks vooral mee bezig houden.

Het eerste hoofdstuk Moderne Kalligrafie is eigenlijk de kalligrafie zoals we hem kennen geschreven met een kroontjespen. Nu ben ik nog geen held met schoonschrijven en heb ik wel een beginners kalligrafiepen (Een kalligrafiepen van Bruynzeel met verschillende penpunten) en moet zeggen ik vind het nog heel moeilijk om daar goed en netjes mee te schrijven. In dit hoofdstuk wordt ook het stukje versieringen besproken en ik merk dat dit voor mij toch nog een brug te ver is en het uitkomt op heel veel oefenen, oefenen, oefenen, maar dat is ook het leuke eraan. Maar de schuine penhouder zoals die in het boek staat, lijkt me geweldig, maar laat mij eerst nog maar oefenen met de gewone pen die ik nu heb. Al staat deze wel nog op mijn verlanglijstje, maar dan moet ik eerst heel goed kunnen schrijven.

Het tweede hoofdstuk gaat over Geïllustreerde letters. Hier leer je vooral om bij teksten vooral verschillende lettertypen te combineren. Hierin wordt duidelijk uitgelegd dat je de tekst in blokken moet opdelen en duidelijk moet bedenken hoe je de blokken wilt hebben op je papier. Dit vind ik soms wel moeilijk maar door de heldere uitleg in het boek wordt het wel makkelijker. Je hebt daarnaast ook genoeg plaats in het boek om dingen uit te testen als je wilt. Als je dat zonde vindt kan het natuurlijk op apart papier. In dit hoofdstuk wordt ook besproken als je een tekst op een ander materiaal zou willen maken waar je dan op moet letten en welke stappen je moet volgen. Wat ik zelf erg handig vind, is dat je bij een uitleg ook steeds wat extra tips krijgt. Je krijgt ook een duidelijke uitleg hoe je je geschreven tekst kunt digitaliseren en je tekst dus bijvoorbeeld op die ene mooie foto kunt plaatsen. Wat ik een leuk onderdeel van dit hoofdstuk vind. Wat ik jammer vind is dat ze in de uitleg spreken over Photoshop of een ander bewerkingsprogramma maar de uitleg gaat duidelijk over photoshop. Een ander bewerkingsprogramma zal duidelijk heel anders werken. Maar ik begrijp ook dat ze niet alles kunnen uitwerken. Dit hoofdstuk spreekt mij op dit moment het meeste aan, maar omdat ik, zoals ik eerder al zeg, je nooit genoeg materiaal en dergelijke kunt hebben… Heb ik voor het volgende onderwerp in dit boek ook reeds materiaal aangeschaft.

SAM_0130

Het volgende hoofdstuk is namelijk krijtletters. En toevallig zag ik Krijtbord stickers liggen, en ze waren spotgoedkoop, dus ik had zoiets van meenemen, ze kunnen altijd van pas komen. Want ook krijtborden vind ik altijd geweldig uitzien maar ik vind het oh zo moeilijk. Nu weet ik dat je ook krijtstiften hebt… Dus die komen ook op mijn verlanglijstje. Het schrijven met krijt vind ik verdomd moeilijk… En ik merk dat ik op papier, ook als ik gewoon wat opschrijf, de boodschappen bijvoorbeeld, heel netjes probeer te schrijven, maar op een krijtbord val ik heel snel terug in mijn oude vertrouwde hanenpoten handschrift. Dus ik denk dat ik daar echt nog meer ervaring voor nodig heb. In het boek wordt het schrijven van krijtletters omschreven als zeer eenvoudig, maar dat vind ik toch tegenvallen.
Mocht je geen krijtbord hebben dan kun je dit ook zelf maken, de beschrijving hoe dat kan, staat ook mooie en duidelijk uitgelegd in dit boek.

SAM_0131

Bij het laatste hoofdstuk Creatieve lettertechnieken wordt eigenlijk meer ingegaan op de verschillende manieren waarbij je de schrijftechnieken kunt toepassen. Zo kun je natuurlijk op een mooie manier cadeaulabels schrijven, je kunt de tafelschikking op een apartere en leuke manier doen. Enz. Hier worden leuke toepassingen van lettertechniek uitvoerig uitgelegd.

Conclusie: Ben je bezig met handletteren en wil je er meer van weten of wil je je gewoon extra informatie over het handletteren met een duidelijke stap voor stap uitleg? Dan moet je echt dit boek kopen. Dit boek legt op een eenvoudige en makkelijke manier uit hoe je bepaalde technieken kunt toepassen en hoe je nog mooier kunt leren schrijven. Je hebt in het boek ook genoeg ruimte om te oefenen. Natuurlijk kun je ook zeggen ik oefen los op een papier. Ik denk wel dat je al eens bezig moet zijn geweest met handletteren om echt iets aan het boek te hebben. Heb je er helemaal nog geen ervaring mee, dan denk ik dat bepaalde dingen erg moeilijk worden. Maar ik weet zeker dat ik dit boek nog vaak erbij ga pakken om bepaalde stukken nog eens door te lezen en weer eens extra te oefenen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Creatief handletteren & meer
Auteurs: Gabri Joy Kirkendall, Laura Lavender, Shauna Lynn Panczyszyn & Julie Manwaring
Uitgever: BBNC uitgevers
Aantal pagina’s: 144
Afmetingen: 15 x 298 x 224 mm
ISBN: 9789045320014
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *