Leer tekenen no. 15

SAM_0040

Van BPV medien hebben we het tijdschrift Leer tekenen nummer 15 ontvangen om een recensie over te schrijven, hiervoor onze dank.

Leer tekenen is een tijdschrift dat 4 maal per jaar verschijnt. Dit is het 15e blad dat uitgebracht is onder deze titel. In deze editie wordt aandacht besteed aan verschillende onderwerpen. Dit verschilt iedere keer weer per editie. In deze editie wordt veel aandacht besteedt aan het tekenen van water en waterdruppels.

In deze uitgave wordt ook aandacht besteed aan kunstenaarspastelkrijt. Er wordt duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen pastelkrijt en pastel potloden. Daarnaast wordt duidelijk uitgelegd wat je er mee kan doen, en wat voor extra dingen je er mee kunt doen. Wat ik persoonlijk bijvoorbeeld erg leuk vind, is dat je ook met een acrylgum kunt tekenen in je gekleurde ondergrond van pastel. Hierdoor krijg je dus witte lijnen in een gekleurde ondergrond en krijg je een heel ander effect. Wat wel altijd heel belangrijk is, is dat je pastel fixeert. Ook dit komt natuurlijk aan bod in dit artikel.

SAM_0041

Zoals gezegd wordt er in dit artikel veel gedaan aan het tekenen van water. Dus dan hoort natuurlijk een artikel met de naam “Water tekenen”. In dit artikel worden verschillende foto’s uitgewerkt om er een tekening van te maken, wat me deze keer opvalt ten opzichte van andere uitgaves van Leer tekenen is, dat deze keer wel het materiaal wat gebruikt is goed beschreven is, maar dat de stap voor stap uitleg in deze een beetje ontbreekt en je eigenlijk maar een tussenfoto in sommige gevallen krijgt, maar vaak ook alleen maar de foto en het getekende resultaat. Hier hadden van mij wel wat tussenstappen gefotografeerd mogen worden. Ik zou dit persoonlijk toch iets duidelijker vinden, maar dat kan ook zijn omdat ik zelf niet zo’n teken talent ben.

Deze keer krijg je ook een stuk lezerskunst te zien. Er is een tijd terug een oproep gedaan voor het insturen van werk van lezers. Hier is gehoor aan gegeven en je krijgt dus een mooie impressie van de verschillende creaties die lezers maken. Je ziet aan de tekeningen dat er tekeningen van allerlei niveau’s bij zitten waaruit blijkt dat het tijdschrift dus voor iedereen leuk is, of je nu veel of weinig ervaring hebt met tekenen.

SAM_0044

Er wordt ook aandacht besteed aan Leonardo da Vinci. In een artikel wordt verteld over de meesterlijke kunst van Leonardo da Vinci. Hier krijg je iets meer kennis over Leonardo da Vinci en over zijn werk. In het volgende artikel gaat het over “La Scapigliata” (in het nederlands: De verwarring). Dit is een niet voltooide tekening waarbij da Vinci zich van zijn tedere kant laat zien. Hier wordt een mooie stap voor stap uitleg gegeven en krijg je natuurlijk weer handige tips en een materialenlijst.

SAM_0045

Wat ook in de kleurwereld een tijd een hype was waren bekleurde kiezelstenen. In deze uitgave wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Je krijgt een duidelijke uitleg welke kiezelstenen hiervoor geschikt zijn en welke materialen je kunt gebruiken om op de stenen te tekenen en/of kleuren. Wel is het handig de tekening naderhand te fixeren zodat de tekening goed blijft zitten. Maar zeker omdat je de stenen met tekeningen toch vaker in de kleurwereld ziet wilde ik ook dit artikel even extra belichten. Naast de mogelijkheden die je hebt krijg je ook een stap voor stap handleiding om een libelle op een steen te tekenen, wat een extra leuke uitdaging is.

SAM_0046

Conclusie: Ook deze editie van Leer tekenen is weer veelzijdig en ik sta iedere keer weer versteld dat er toch iedere keer weer wat origineels van gemaakt wordt. Naast de besproken artikelen staan er natuurlijk nog meer interessante artikelen in. De artikelen zijn weer goed uitgewerkt, al had het artikel “water tekenen” wat mij betreft zich iets meer mogen concentreren op 1 of 2 foto’s en dan deze iets uitgebreider uitgewerkt. Maar dat zal waarschijnlijk een bewuste keuze zijn van de uitgever. Al met al weer een erg leerzaam en leuk tijdschrift. Mocht je willen leren tekenen krijg je in dit tijdschrift een handige stap voor stap uitleg die je goed op weg kan helpen.

Leer tekenen verschijnt vier keer per jaar. Een los tijdschrift is te koop bij de tijdschriftenhandelaar en kost € 4,90. Je kunt ook een jaarabonnement nemen en kost € 19,60.

2 thoughts on “Leer tekenen no. 15

    1. Hoi Magdalena,

      Het tijdschrift leer tekenen wordt helaas niet meer gemaakt. 🙁 Wellicht dat je informatie op zou kunnen vragen via de site waar Leer tekenen vandaan kwam. Dat is http://www.bpv-medien.com/bpv_de/Kontakt/Anfrage.php Ik hoop dat je daar nog het nummer kunt opvragen wat je graag wilt hebben. Een blad over modeltekenen weet ik zo niet. Ik denk dat je dan ook al snel uit komt bij boeken over model tekenen. Ik weet dat boekenvoordeel hier enkele boeken over heeft. Misschien zit daar iets tussen voor je?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *