Kleur je eigen Rembrandt en zijn leerlingen

Kleur je eigen Rembrandt kaft

Van Kosmos Uitgevers ontvingen we een reviewexemplaar van “Kleur je eigen Rembrandt” waarvoor we hen hartelijk danken.

Informatie wat op internet te vinden is: Kleur je eigen Hollandse meester in het kleurboek Kleur je eigen Rembrandt en zijn leerlingen van kunstenares Carola Rombouts. 12 kleurplaten op A3-formaat met de bekende meesterwerken van Rembrandt van Rijn en zijn leerlingen Gerard Dou, Govert Flinck en Ferdinand Bol. Bij elke kleurplaat staat ook het originele meesterwerk afgebeeld als voorbeeld. De wereldberoemde schilderijen bevatten heel veel mooie details om uren te kunnen kleuren met kleurpotloden, stiften of krijt. Kleur je eigen Hollandse meesterwerk voor aan de muur! Kleuren voor volwassenen met Rembrandt.

Door werken van oude meesters te bestuderen, analyseren en te ‘verlijnen’,  heb ik ze anders en beter leren kennen. Dat was niet altijd eenvoudig, alleen al vanwege mijn schatplichtigheid aan de  grote schilders.  Het was een feest om te doen, nu kan het  kleurfeest beginnen! – Carola Rombouts.

Dit kleurboek straalt één en al pracht uit; het mooie grote formaat, de prachtige cover, het luxe, dikke papier, de vormgeving, de eenzijdig bedrukte pagina’s, werkelijk niets valt hier op aan te merken. De platen zijn d.m.v. een perforatierand uit het boek te halen als je dat wilt.

In het boek staan 12 kleurplaten met daarop tekeningen van schilderijen die niet alleen van Rembrandt zijn maar ook van enkele van zijn leerlingen. Leuk vind ik dat ook de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit die onlangs veel in het nieuws waren, erbij zijn. Kunstenares Carola Rombouts heeft ze omgezet naar kleurplaten en dat heeft ze bijzonder fraai gedaan. Elk schilderij heeft zijn eigenheid behouden terwijl er toch duidelijke kleurvlakken in aangebracht zijn. Dat lijkt me geen eenvoudige opgave.

Achterin het boek staan de originele schilderijen afgebeeld. Wel nogal klein, ik vind dat niet zo handig en heb de originelen van de platen die ik inkleurde op mijn laptop gezocht, dat geeft een groter voorbeeld bij je plaat.

Kleur je eigen Rembrandt extra

Ik het twee platen ingekleurd waarvan de eerste, Rembrandts “Jan Six” met kleurpotloden. Ik heb daarvoor voornamelijk Derwent Coloursoft potloden gebruikt, daarnaast nog twee Derwent Artists potloden, twee Prismacolor Premier kleurpotloden en een witte Posca acrylstift. Voor de achtergrond heb ik twee Koh-I-Noor pastelpotloden gebruikt.

Wat een enorm plezier gaf me het inkleuren van deze plaat! Dit is zo’n fantastisch papier dat het moeiteloos de zes lagen potlood die ik over elkaar neerlegde en daar tussendoor twee keer blenden met terpentine doorstond. Alle verschillende merken potlood werkten geweldig en het kleuren ging moeiteloos. Ook het pastel werd goed door het papier opgepakt en uitwrijven, zelfs heel stevig, ging prima. Dit papier is oersterk. Het precies na proberen te kleuren van een origineel schilderij vind ik sowieso erg leuk, het dwingt je om heel goed te kijken en secuur te zoeken naar en mengen van kleuren. Maar hier was het echt een feest om te doen.

Kleur je eigen Rembrandt potlood

De tweede plaat, Bacchus en Ariadne, heb ik met Tombow Dual Brush stiften ingekleurd. Ook hier is de achtergrond (de luchtpartij) gedaan met Koh-I-Noor pastelpotloden. voor enkele details heb ik een witte Posca acrylstift gebruikt en voor de huid een Spectrum Noir marker.

Ook hier geldt dat het papier waarop dit boek gedrukt is, subliem is, ook voor stiften. Ze lopen nergens uit en laten zich mooi uitstrijken met de dikke kwastpunt van de Tombows. Laag op laag kon ik aanbrengen zonder dat het papier beschadigd raakte. Ook de marker gedroeg zich uitstekend. In tegenstelling tot de stiften drukt de marker wel door aan de achterzijde van het papier maar dat is alcoholmarkers nu eenmaal eigen.

Kleur je eigen Rembrandt stift

Al met al kan ik niet anders dan concluderen dat Kosmos met dit boek een fantastische uitgave op de markt gebracht heeft met het best denkbare papier en in een oogstrelende uitgave. Niets dan lof is hier op zijn plaats. Een absolute aanrader, zonder enig voorbehoud!

Gegevens van dit kleurboek:
Titel: Kleur je eigen Rembrandt en zijn leerlingen
Illustrator: Carola Rombouts
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 24
Afmetingen: 280 x 5 x 350 mm
ISBN: 9789043918817
Prijs: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *